Sayfamızı Beğenin  

   
   
   

7.sınıf sosyal bilgiler soru ve cevapları

Kullanıcı Değerlemesi:  / 42
Kötüİyi 
Detaylar

1-)Aşağıdakilerden hangisi etkili bir iletişim için yapılması gerekenlerden biri değildir ?

 

a-)Konuşurken jest ve mimiklerimizi kullanmak

 

b-)Karşımızdaki insan konuşurken sözünü kesmeden dinlemek.

 

c-)Konuşmamızdaki ses tonumuzun etkili olması

d-)Konuşurken karşımızdaki insanlara sürekli iltifatlar etmek.

 

2-)Aşağıdakilerden hangisi ATATÜRK’ün kitle iletişime katkılarından biri değildir ?

a-) Tercüman Gazetesi

b-)Anadolu Ajansı

c-)İrade-i Milliye Gazetesi

d-)Hakimiyet-i Milliye Gazetesi 

 

3-) Yazılı, sesli veya görsel yapıtların dağıtımını ya da yayımını sağlayan her türlü teknik iletişim araçlarına ne denir?

A)Televizyon

B)İnternet

C)Uydu

D)Kitle iletişim araçları    

                                                          

4-).Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün Kurtuluş Savaşında halkı doğru bilgilendirmek için yaptığı çalışmalardan biri değildir?

 

A) Anadolu Ajansını kurması

B) İrade-i milliye gazetesini kurması

C) Hâkimiyet-i milliye gazetesini kurması

D) Cumhuriyet gazetesini kurması     

                                                  

 

5-) Aşağıdakilerden hangisi  Atatürk zamanında kurulan gazetelerden değildir ?

A)   İrade-i Milliye

B)   Hakimiyet-i Milliye

C)   Takvim-i  Vekayi

D)   Ceride-i  resmiye

                                       

6-)   Aşağıdakilerden hangisi Atatürk'ün kuruluşuna öncülük ettiği iletişim araçlarından biridir?

A)   Milliyet Gazetesi

B)   Anadolu Ajansı

C)   Tercüman-ı Ahval Gazetesi

D)   Türkiye Radyo Televizyon Kurumu

 

7-) Aşağıdakilerden  hangisi  Ülkemizde  nüfusun dağılışını etkileyen faktörler arasında yer almaz?

 

A)Endüstri kuruluşlarının dağılışı

B)Yeryüzü şekilleri

C)İş imkanları

D)Ormanların dağılışı

8-)Eski çağlardan günümüze kadar geçen süreçte insanlar çevresinde olup bitenleri öğrenmek ve     

    iletmek için uğraşmışlardır.Bu da haberciliğin temelini oluşturmuştur.

   Eski çağlarda insanların haberleşmek için aşağıdaki yöntemlerden hangisini kullandığı            düşünülemez?

 

a-Resim çizme       b-Telgraf çekme      c-Davul Çalma      d-Ateş yakma

 

9-Bir ülkede yayın yapan kuruluşların belli ilkeler doğrultusunda yayın yapmalarını sağlamak 

    amacıyla denetlenmeleri gerekir.

   Ülkemizde,televizyon ve radyo kanallarını denetleme yetkisine sahip olan devlet kuruluşu   aşağıdakilerden hangisidir?

 

A-TRT      B-RTÜK     C-TÜİK      D-AA

 

10-Aşağıdakilerden hangisi Atatürk döneminde iletişim alanında yapılan çalışmalardan biri 

      değildir?

 

a-Gazeteler çıkarıldı.                                                   b-İlk telsiz telgraf kuruldu.

c-Radyo yayınlarına başlandı                                      d-İlk televizyon istasyonu kuruldu.

 

11-Atatürk,basının önemini şöyle ifade etmiştir.”Basın milletin müşterek sesidir.Başlı başına bir 

      kuvvet,bir okul,bir öncüdür.”

      Atatürk”ün bu sözüne göre,basınla ilgili aşağıdakilerden hangisi söylenemez?

 

a-Önemli bir güç olduğu                             b-Eğitici yönünün olduğu

c-Halkın düşüncelerini yansıttığını             d-Kişiler arasındaki ilişkileri zayıflattığını

 

12-  6 Nisan 1920 tarihinde kurulan Anadolu Ajansı bir yandan ulusal birliği tehlikeye düşürecek 

        iç ve dış yayınlara karşı Türk Ulusu  uyarırken diğer yandan da Büyük Millet Meclisinin  

        kararlarını günü gününe halka ileterek hükümet ile halk arasındaki bağlantıyı sağlamıştır.

       Parçada verilen bilgilere göre ,Anadolu Ajansı ile ilgili aşağıdaki sorulardan hangisine cevap 

      verilemez?

 

a-Hangi tarihte kurulmuştur?                                       

b-Milli mücadeledeki rolü nedir?

c-Günümüzde nasıl bir yayın politikası izlemektedir    

d-Hükümet ile halk arasındaki iletişimi nasıl sağlamıştır.

 

13-İnsanlar arasındaki bütün konuşmaları sağlıklı bir iletişim olarak kabul edemeyiz. Anne 

     babalar çocuklarına,amirler memurlarına bir takım emirler verip onların tepkilerini almazlarsa 

     buna sağlıklı bir iletişim denilemez.Çünkü bu tek yönlü bir bilgi aktarımıdır ve buna 

     Enformasyon denir.

   Bu bilgide sağlıklı iletişimin gereklerinden hangisi üzerinde durulmuştur?

 

a-Bilgi akışının karşılıklı olması gerektiği

b-Öğüt vermekten uzak durulması gerektiği

c-Kendimizi karşımızdaki kişinin yerine koymamız gerektiği

d-Çevre koşullarının göz önüne alınması gerektiği

 

14-Atatürk:”Beni görmek demek mutlaka yüzümü görmek demek değildir.Benim 

     fikirlerimi,benim duygularımı anlıyorsanız ve hissediyorsanız bu yeterlidir.”demiştir.

 

           Atatürk bu sözüyle iletişimde hangi etkenin önemini vurgulamıştır?

 

a-Beden dili       b-Empati       c-Etkili dinleme        d-Üslup

 

15-Ülkemizde nüfus çeşitli nedenlerden dolayı düzensiz bir dağılım göstermektedir.

    Aşağıda özellikleri verilen alanlardan hangisinde nüfus yoğunluğu azdır?

a-Maden çıkarılan yerler                                               b-Önemli ulaşım yollarının kesiştiği yerler

c-Yükselti ve engebenin fazla olduğu yerler                d-Ilıman iklimin görüldüğü yerler

 

 

16-Sosyal Bilgiler öğretmeni Aytaç Onay,öğrencilerine nüfus sayımının niçin yapıldığını ve    

    sayımlarda hangi sonuçlara ulaşıldığını sorarak derse başlamıştır.

     Buna göre, aşağıdakilerden hangisi öğrencilerin vermiş olduğu  cevaplar arasında  

     gösterilemez?

 

a-İnsanların sağlık ve eğitim gibi ihtiyaçlarını belirlemek

b-Kırsal ve kentsel nüfusun özelliklerini öğrenmek 

c-Nüfusun yaş ve cinsiyet özelliklerini belirlemek

d-Bölgeler arasındaki nüfus dağılımını dengelemek

                                     

 

17-Yerleşim yerlerinde nüfusun az olması:yerşekilleri,iklim ve ulaşım koşullarının gelişmiş 

      olmasıyla açıklanabilir.

      Bu bilgilere göre aşağıdaki merkezlerden hangisinin nüfusunun daha az olması beklenir?

a-İzmir      b-Balıkesir        c-Kars          d-Samsun

 

18-  Kısa zamanda birçok kişiye haber ulaştıran iletişim araçlarına “kitle iletişim araçları” denir.

 Aşağıdakilerden hangisi kitle iletişim araçlarına örnek gösterilemez?

A) Telgraf

B) Radyo

C) İnternet

D) Televizyon

 

19-   Çeşitli iletişim araçlarının gereğinden fazla kullanılması nedeni ile aile içi iletişimsizlik 

         problemi ortaya çıkmaktadır. 

         Buna göre aşağıdaki iletişim araçlarından hangisinin yoğun kullanımı aile içi         

         iletişimsizliğin en önemli sebeplerinden birisi olarak gösterilebilir?

A) İnternet

B) Televizyon

C) Radyo

D) Mektup

 

20- Aşağıdakilerden hangisi toplum halinde yaşamanın bireylere sağladığı faydalardan biridir?

 

a)   Düzensiz olmak

b)   Hoşgörülü olmak

c)   Savurgan olmak

d)   Bencil olmak

 

21- Demokrasilerde basın özgürlüğü esastır. Düşünce, haber ve bilgilerin hiçbir denetime bağlı 

       olmadan, sansür edilmeden basın-yayın yoluyla halka duyurulmasına basın özgürlüğü denir?

 

Buna göre basın özgürlüğü insan hak ve özgürlüklerinden hangisiyle daha çok ilgilidir?

 

a)   Din ve vicdan özgürlüğü

b)   Özel hayatın gizliliği

c)   Düşünce ve ifade özgürlüğü 

d)   Seyahat etme özgürlüğü

 

22- Aşağıdakilerden hangisi Atatürk’ün Kurtuluş Savaşında halkı doğru bilgilendirmek için yaptığı çalışmalardan biri değildir?

A) Ankara Radyosunu kurması

B)   İrade-i Milliye gazetesini kurması

C)   Hakimiyet-i Milliye gazetesini kurması

D) Anadolu Ajansını kurması

 

23-Kişilerin eşyalarını gizlice kullanmak veya eşyalarını kurcalamak kişinin hangi hakkını

     ihlal edildiğini gösterir?

 

A)Dokunulmazlık    hakkı                    B)Özel hayatın gizliliği

C)Düşünceyi açıklama                            D)Güvenlik hakkı

            

24-.Aşağıdakilerden hangisi medyanın ilkelerinden biri olamaz?

a)Tarafsız   b)Objektif   c)Önyargılı   d)Abartısız

         

25-Anadolu Ajansı ne zaman kurulmuştur?

 

A)4 Eylül 1919      B)7 Ekim 1920

 

C)6 Nisan 1920    D)6 Mayıs 1927

1   B   11   D   21   C

2   A   12   C   22   A

3   D   13   A   23   B

4   D   14   B   24   C

5   C   15   C   25   C

6   B   16   D   26   

7   D   17   C   27   

8   B   18   A   28   

9   D   19   B   29   

10   D   20   B   30   


Comments   

 
0 #2 asdasdasd 2013-05-20 18:32
yanlış cevapları 9-Bir ülkede yayın yapan kuruluşların belli ilkeler doğrultusunda yayın yapmalarını sağlamak

amacıyla denetlenmeleri gerekir.

Ülkemizde,telev izyon ve radyo kanallarını denetleme yetkisine sahip olan devlet kuruluşu aşağıdakilerden hangisidir?



A-TRT B-RTÜK C-TÜİK D-AA
bu D deil b olcak
Quote
 
 
-1 #1 atahan 2013-03-14 16:32
admine teşkürler
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh

   
   
Custom Search
   

Tüm hakları saklıdır. Site Adı Açıkca  belirtilerek , ve yazıya link verilerek  alıntı yapılabilir. Yazının izinsiz yada link verilmeksizin kopyalanması durumunda hukuki işlem yapılacaktır. Detaylı Bilgi için Kullanım ve Gizlilik Sözleşmesine Bakınız.Telif Hakkı olan mataryel bildirliği an yayından kaldırılacaktır.

                                     Copyright © 2012 calisma-kitabi.com

 

 

© calisma-kitabi.com